Diskuse

Brněnská Deklarace smíření probudila nacionalistické vášně

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Hlavně o tomto tématu by neměl psát -náctiletý rybízek, co nic neprožil a rozumy beze z netuRv

0 0
možnosti
JV

Bytosti ,jako pan Voves , doufam , se brzy biologicky vyresi sami od sebe.

0 0
možnosti
JN

Kolektivní vina je nesmyslem a nehoráznou nespravedlností sama o sobě.

Pamatuji si, jak jsem se cítila, když jsem musela být "po škole", protože NĚKDO rozbil okno a my jej kolektivně odmítli udat. (Resp. jsme jako prváci nedovedli vysvětlit, že to byl průvan a shodně jsme tvrdili, že "to samo" ;-D )

Také považuji Benešovy dekrety za nespravedlivé. Ale zamysleme se: nezabránily v konečném důsledku divokým lynčům, ke kterým docházelo?

Navíc: já se nemám zač omlouvat. Moji rodiče se v té době sotva učili mluvit. Jak jsem tehdejší dění tedy mohla ovlivnit já?

1 0
možnosti
AK

Mozna to u nas nebude az tak zle jak jsem si myslel, kdyz nova generace dokaze myslet jinak nez "cesko"-nacionalisticky.  Cely tyden se snazim vyvratit zdejsim radoby hrdinum, ze kolektivni vina a vrazdy nevinych zen, deti a starcu byla stejna zverstva jako tech SSmanu a Gestapaku.  Valky se nasemi zememi prolinali od sameho pocatku nasi existence ve stredni Evrope.  Staci si precist jak u nas vrazdili Turci...  Tzn., kdyz nedokazeme uznat nase vlastni preslapy, jak dokazeme budovat nasi budoucnost?!

0 0
možnosti
Foto

Pěkně napsáno, dle mnoha komentářů to stále nevypadá, že bychom byli schopni se vyrovnat s vlastní minulostí, ale Vám Oldřichu díky ! R^

2 1
možnosti
MP

Můj strýc po návratu z koncentráku šel do pohraničí. Ještě tam byli Němci a chystal se odsun. Odvezl tehdy v noci mladou německou vdovu s dítětem a trochou majetku k příbuzným přes čáru. Udělal to proto, aby nemusela projít něčím takovým jako třeba brněnští Němci. Strejda fašisty rád rozhodně neměl, ale to mu nebránilo pomoct bezbrannému člověku. Ta Němka i její dcera byly strejdovi celý život vděčné, dcera mu přijela i na pohřeb.

V tom článku je pravda, která se některým nelíbí, ale přece pravdou zůstane. Beneš není měřítkem spravedlnosti. Jeho chování k Háchovi nebylo správné, jeho generální pardon vůči všelijakým excesům během odsunu rovněž ne.

7 0
možnosti
Foto

Emil Hácha?Nepochopený a nedoceněný člověk Mnozí jej odsuzovali a odsuzují dodnes, ale žádný skutečně dobrý Čech, by nechtěl být v tak těžké době na jeho místě. A tím E. Beneš určitě nebyl, neboť když se loď potápí kapitán ji opouští jako poslední. Dr. Hácha naopak zůstal.

4 0
možnosti
KV

K12a36r21e50l 44V72o10v13e13s

31. 5. 2015 20:18

Proti tomu hnědému dílku zastupitelstva města Brna se hlavně ozvala Organizace bojovníků za svobodu. Těch lidí si vážím a ne nějakého Floriána, Kindla, Horaczeka, kteří za hrst euro dělají z nácků andílky.

Uvidíme, kdy se Universita v Brně přejmenuje na Universitu Konráda Henleina a dílo nácků tak bude završeno.

3 7
možnosti
Foto

Pane Voves, já s o proti vám vidím, že je rozdíl mezi němectvím a nacismem. To je věc, kterou vy stále nechápete. To, že se mně nelíbí odsun Německých spoluobčanů  je  z důvodu, že neuznávám kolektivní vinu a uvědomuji si tu hrůzu, která tento odsun doprovázela. Takže mně nepodsouvejte něco co není pravda. Každá věc má svoji přičinu a zkuste si zjistit, co bylo příčinu, že Němci ze sudet chtěli do Říše.

2 0
možnosti
Foto

Biblické ,,oko za oko, a zub za zub" bylo nesčetněkráte uplatněno, ale uspokojení po vykonané mstě toto stejně nepřineslo, neboť utrpení a žal je bohužel vždy silnější než-li pomsta samotná.

2 1
možnosti
KV

K82a86r31e90l 50V21o70v74e25s

31. 5. 2015 20:21

Kdyby byla pomsta dokonalá, tak by bylo popraveno 300 000 sudetských Němců. Stalo se to ?

0 4
možnosti
AS

A53d79a97m 22S77t56a97v31a

31. 5. 2015 19:53

"...., aby obhajovali vyhnání žen, dětí a starců jen na základě jejich národnosti...": Mladý muži, trochu se naučte školní dějepis! Nejednalo se o vůbec žádné vyhnání!! Že tomu tak  říkají Němci, svědčí to jen, že se dosud nevyrovnali s mírovými ujednáními Postupimské dohody!  Přečtěte si její originální anglický text a  uvidíte. Že tomu tak říkají Němci je druhá věc, a je velice smutné, že administrativa kolem Václava Havla připustila, aby německá strana ten výraz užila ve svém znění tehdejší česko-německé smlouvy.  Prostě byl to výsledek bestiální - po všech stránkách! války, kterou německá strana, jakož i tzv. sudetčtí Němci rozpoutali. Co to bylo zač, stačí, když budete sledovat seriál  Dovolená v  Protektorátě. Ano, nahlížíte-li na II.sv.v. dnešníma očima, je ten ODSUN  skutečně absurdní, ale i z pohledu obyvatel středoevropských zemí, kde k odsunu došlo, to byl zcela přirozený důsledek tehdejšího vývoje, a přirozená forma řešení všech důsledků, které přinesl. Vaše moudra jen potvrzují pravost a správnost  toho rozhodnutí velmocí a já vás obdivuji, že se nestydíte vyskakovat vůči mírovým ujednáním té nejstrašlivější války všech dob. Styďte se!

6 7
možnosti
Foto

Takže jaký byl rozdíl mezi nacisty a námi v roce 1945. Stejně tak jako nacisté jsme označovali  sudetské Němce hákovým křížem, stejně jako nacisté jsme vraždily ženy, starce, děti jenom proto, že byli ze sudet. Stejně tak jsme je zavírali do koncetračních táborů. Z terezína odešli židé a přišli tam Němci. Kolektivní vina, vyhnání, totální vyvlastnění as tím spojené násilné excesy se příčí všem uznávaným právním normámcivilizovaného demokratického státu. Podle názoru mezinárodně uznávanýchprávníků splňují shora uvedené zločiny skutkovou podstatu genocidy a zároveňodpovídají kritériím stanoveným na konferenci Spojených národů z 11. 12. 1946.

7 5
možnosti
SB

Naprostý nesouhlas s čláínkem!

Nacionalistické vášně po válce byly naprostým a logickým důsledkem toho, co se tady předtím dělo.

Nelze prostě předpokládat, že na světě někdy bude existovat nějaký národ, jemuž bude cizí mocnost tolik ubližovat jako ubližovali Němci Čechům za války (a to ponechávám stranou, že jiným národům ubližovali ještě více, a pouze se zaměřuji na to, co udělali Čechům), a najednou po válce se ten zubožený a týraný národ natolik morálně povznese, že se přes všechno přenese a nepocítí nějaké nacionální vášně. Ano, bylo by to správné, nicméně je to proti lidské přirozenosti a nikdy to tak fungovat nebude.

Za to, že někteří Češi se chovali vůči Němcům při odsunu hroně,l mohou mnohem více Němci samotní než Češi.

7 4
možnosti
Foto

Pane Benerši, snad nechcete tvrdit, že za válku mohly ženy, starci a děti. Bydlím  a narodil jsem se v tehdejších sudet, tak znám vyprávění Čechů, kteří zde žili v době, kdy Sudety  patřili Říši. Vypráví, že zde nadále žili ve shodě se sudetskými Němci. Ti krátce po válce zjistili, jak nalétli na demagogii Hitlera. Byli považováni za Němce druhé katagorie. Všechna důležitá úřední místa v  sudetech zastávali Němci z Říše. Němci v sudetech se stejně jako Češi báli SS a stejně jako Češi poslouchali Londýn.

2 3
možnosti